HISTORIEN

Igennem et hidtil upåagtet dokument, følger vi hovedpersonerne Robert ’Bob’ Petersen og hans 10 år yngre bror Frede Schandorf Petersen der uafhængigt af hinanden, hovedkulds kastede sig ud i at hjælpe og organisere flugten til Sverige for deres jødiske venner og bekendte i efteråret og vinteren 1943, hvor den nazistiske besættelsesmagt fra om natten den 1.oktober, gjorde det livsfarligt for jødiske borgere at blive i Danmark.

Brødrene voksede op i en stor arbejderfamilie i indre København. I 1943 er Bob 32 år, familiefar, bor i Rødovre og driver et lampeskærmsfirma. Frede er 22, klaver -og valdhorn studerende på musikkonservatoriet, bor i indre København og er kæreste med en jødisk studiekammerat.

Fra deres dagsbogsnotater, breve og erindringer, får vi et nuanceret indblik i deres dybt personlige engagement i dagene og timerne op til de improviserede flugtmanøvrer de organiserer fra Gilleleje, Køge og Amager. Begivenhederne får uforudsete konsekvenser, og skaber nye overrumplende dilemmaer for brødrene i de følgende måneder bla. med kodede breve og ”omvendte” flugtruter.